Mälestise nimi Angerja linnuse varemed vallikraaviga

Seisund: restaureerimisel

Ehitised, Ehitiste liigid, Kindlustus, Linnus, Vasallilinnus, Ehitusperioodid, Enne 1520.

Tüüpilise 15.s. kindlustatud majalinnuse asukoht.

Kirjeldus

Pikliku torni taolise massiivse, kahe ruumiga paekiviehitise mõõtmed on 18,1x13,6m. Keskaja lõpul ehitati O- poole juurde kolmas ruum. Korruseid on kaks, lisaks kelder. Põhilised kaitseehitised olid tugev ringmüür ja muldvallid koos vallikraaviga. Peahoone oli ehitatud elamuna (põhikorrusel suured aknad, sissepääs maapinnalt, meetrilaiune müüritrepp O-seinas), kuid müürid on siiski linnusetaoliselt üle 2m paksud. Oli juba 1700 paiku varemeis.

Ajalugu

Rajatud 15.s. alguses, laiendatud 15.s. keskel. 1451-55 oli Saksa ordu valduses, kes läänistas selle Brun Wetbergile. Nähtavasti sel ajal ehitati majalinnus lõplikult välja.

Varasem kaitse:
- Rapla Rajooni TSN TK üldkohustuslik otsus nr.2, 02.06.1961.a. Raplas. Kultuurimälestusmärkide ja looduskaitse kindlustamiseks Rapla Rajoonis.
Angerja linnus. II aastatuhande algusest m.a.j., "Pioneeri" kolhoosis, Angerja pargi idaosas, Pahkla jõe paremal kaldal.
- Rapla Rajooni TSN TK üldkohustuslik otsus nr.1, 02.03.1959.a. Kultuurimälestusmärkide ja looduskaitse kindlustamisest Rapla Rajoonis.
end. Angerja lossi varemed (muistne linnus) "Pioneeri" kolhoosi maa-alalc, Angerja pargi idaosas Pahkla jõe kaldal. Ajalooline seos "Jüriöö" ülestõusuga 1343. aastal.