Mälestise nimi Lohu mõisa peahoone
Ehitisregistri ehitis mõisa peahoone (109006239)

Piirkonna tähelepanuvääriva härrastemaja näide mõisaansamblis

Mälestise kirjeldus

Peahoone põhikehandilt barokne, kahekorruseline, liigendamata seinapinnaga, plekist kelpkatusega kiviehitis. Sissekäik põhjapoolsest otsast. Sise- ja väliskujunduses domineerivad pseudogooti lisandid.
Katuseharjal pseudogooti ristkülikute ažuurne friis. Katusakende raamistus on kujundatud andurkaarena. II korruse kõrgete akende ülaosa ääristavad dekoratiivsed kaksikkaared.
Sisekujunduses on II korruse parempoolse tiiva trepikoja klaasakende raamistus üles ehitatud gooti kaarakna motiividel. II korruse kaminasaalis on klassitsistlike bareljeefsete ornamentidega kamin. Söögitoa lage ääristab saelõiketehnikas puitpitskarniis. Lae keskosas rosett samas laadis ja teostuses. Kabinetis puidust seinapaneelid, seinakapp ja puitliistudest kujundatud lagi.
II korruse suure saali seintel on grisaillemaalingud, süžeeks romantilis-sentimentaalne loodus ja antiikmütoloogia. (G.Chr.Welte, 1791.) 1967 võeti suure saali seintelt maha ilmselt Prantsuse 19.saj. manufaktuurist pärinevad Don Quijotte ainelised pilttapeedid. (praegu Tallinna Ajaloomuuseumis).
(arh. mälestise pass, 1982)

Ehitatud arvatavalt 18. sajandi II poolel.
Ümberehitused 19.saj. I poolel.
19. saj. 80-ndail leidis aset nn. gotiseeriv ehitusetapp
(M Ernesaks, 1982.)

Objekti asukoht ja kaitsevööndi ulatus: vaata lisa nr.1

Lohu mõisahoones 1968.a toimunud uurimis-restaureerimistööde aruanne. Koostaja: T. Bökler. 1968
Lohu mõisahoone peosaali arhitektuur-ehitusliku osa restaureerimise materjalid (seletuskiri, tööjoonised). Koostaja: T. Bökler
Eelarve Lohu mõisa saali restaureerimise kohta. Koostaja. T. Bökler. Tallinn 1970

Objektiinfo