Mälestise nimi Lohu mõisa valitsejamaja
Ehitisregistri ehitis puhkebaas (109006234)

Tähelepanu vääriv hoonetüübi näide piirkonna mõisaansamblis.

Mälestise kirjeldus

Poolkelpkatuse ja soklikorrusega krohvitud kiviehitis, katuse kateks punane s-kivi. Kiviseinu toestavad seinapinnas nähtavad rauast müüriankrud. Aknaid ääristavad krohviraamistused, mis akna ülaosas moodustavad ehiskolmnurkviilu. Hoone nurgad rusteeritud, räästakarniisid laiad, astmelise profiiliga. Peasissekäigu ees on kõrgel kivivundamendil eenduv terrass (saj. algul olnud puitveranda). Hoone keskel mantelkorsten. (arh. mälestise pass, 1982)

Mälestise ajalugu

Tõenäoliselt endine härrastemaja mis on ehitatud 17.sajandi keskel. Säilinud kuju omandas pärast 18.sajandi keskel toimunud ümberehitusi. 20.s. alguses oli peasissepääsu ette ehitatud klaasitud veranda. Hoone restaureerimisprojekt valmis 1980 algul ( KRPI-s arh. P. Püssim), kuuludes Desintegraatorile.
(arh. mälestise pass, 1982)

Vaata lisa nr. 1

Aruanded

Lohu mõisa valitsejamaja veranda taastamise (2012-2013. aastal) aruanne. Koostaja Jaan Kruusel 2013.