Mälestise nimi Lohu mõisa ait-kuivati
Ehitisregistri ehitis ait (109025610)

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Ait-kuivati, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Ait-kuivati, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Ajastule omane hoonetüübi näide mõisaansamblis.

Mälestise kirjeldus

Massiivne, kahekordne, murdkelpkatusega, krohvitud paekivihoone. Katus kaetud profileeritud plekktahvlitega. Fassaade ilmestavad pseudogooti teravkaarsed aknad ja uksed. Säilinud ka kalasabalaudisega uksed figuraalsete sepishingedega.
(arh. mälestise pass, 1982)

Mälestise kirjeldus

Hoone vasakus tiivas paiknevad esimesel korrusel viljaait ja teisel korrusel vilja hoiu- ja traspordiruum. Aidaruumis on alles soontega salvede nurgapostid ja kohati salvede seinalaudis. Üleval paiknevast ruumist lasti vili alla salvedesse põrandaluukide kaudu (säilinud).
Kuivatiosa paikneb hoone paremas tiivas. Viljakuivatusruum ulatus läbi kahe korruse, säilinud on veel metallrestidest vahelagi ning restialuses ruumiosas on alles metallist küttetorud. Kuivatiruumil on laudadest trapetsikujuline võlvlagi.
Tellistest küttekoldega kütmisruum paikneb hoone parempoolses otsas. Küttekolle paiknes kaaravaga nišis vaheseina keskel, mille pealt algab vertikaalne korstnalõõr. Küttekolle on lõhutud.
Välis- ja siseuksed ning aknad koos arvukate sepisdetailidega on valdavas osas säilinud viimasest s.o 19. sajandi lõpus toimunud ümberehituse perioodist.
Hoonel on valdavas osas säilinud algne krohv.
(Muinsuskaitse eritingimused, Mõisaprojekt OÜ 2006)