Mälestise nimi Lohu mõisa vesiveski
Ehitisregistri ehitis veskihoone (109007484)

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Veskihoone, Vesiveski, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Veskihoone, Vesiveski, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Piirkonna ajastu hoonetüübi silmapaistev näide mõisaansamblis

Mälestise kirjeldus

Soklikorruse ja väljaehitatud katusekorrusega, eterniitkattega, viilkatusega paekivihoone koosneb kahest põhimassist: hoone põhiosale s.o. veskihoonele lisandub O-poolses otsas ristsuunaline juurdeehitus, kus paiknesid möldri eluruumid. Katusest eenduvad vintskapid ja kolmnurksed katuseaknad. Erineva suurusega aknad on ümarkaarsed. Välisuks kalasabalaudisega.

Mälestise ajalugu

Teadaolevatel andmetel on Lohu mõis rajatud 1620-ndatel aastatel olemasoleva vesiseski juurde. Praeguseni säilinud hoone on ehitatud 19.s. II poolel.