Mälestise nimi Rabivere mõisa peahoone
Ehitisregistri ehitis mõisahoone (109027815)

Peahoone on heaks näiteks Eestimaal paljulevinud mõisamaja tüübist.

Mälestise kirjeldus

Rabivere mõisa peahoone on lihtne ühekorruseline kivihoone. Tagaküljel parempoolses otsas on lühike hilisem tiibehitis. Kõrge poolkelpkatus on kaetud valtskiviga, räästas profileeritud karniisid. Esifassaadi keskel paikneb avatud puitpalkon, millel valtsplekk-kattega viilkatus. Kuue ruuduga aknad paiknevad esifassaadil sümmeetriliselt ning on kahekaupa rühmitatud, fassaadi äärtel on üks aken teistest eraldatud.
Hoone all paiknevad võlvitud keldrid.
Mõisahoone esindab kahe mantelkorstnaga vana elamutüüpi, kus suurema hoone korral üks korsten moodustas köögi ja teise ümber rühmitusid elutubade ahjud. Interjöörid on ulatuslikult ümber ehitatud ning ruumilahendused muudetud.

Mälestise ajalugu

Esmalt on Rabivere (Rabbifer) mõisa mainitud 1417. aastal Esimeseks teadaolevaks mõisaomanikuks olid Mecksid, kellele koht kuulus 1540. aasta paiku. 1660. aastal omandas mõisa H. M. Leps, kellelt mõis neli aastat hiljem läks K. J. Baranoffile. Mõisaomanike nimistusse kuuluvad veel H. Mohrenschildt (omandas mõisa 1798.a.), H. Stackelberg (1824.a.), D. von der Decken (1870.a.) ja G. Sievers (1914.a.)
Pärast Vabadussõda omandasid Rabivere mõisa vennad Taltsid. Praegu kuulub mõis nende järeltulijatele
Mõisahoonet on aegade jooksul kasutatud ka koolimajana. Esmalt hakkas kool siin tööle 1871. aastal, pärast pikka pausi avati kool taas. Peahoones töötas aastatel 1991-2001 Rabivere algkool, siis ühe õppeaasta jooksul Hageri lasteaed-algkooli Rabivere klassid ja 2002. a kevadest koolitöö mõisahoones lõppes.
Hoone algkehand pärineb 18. sajandist, klassitsistlik lahendus 19. saj I poolest. 1960. aastatel on teostatud ulatuslikke ümberehitusi.

Kaitsevööndi ulatus

Rabivere mõisaansambli hoonetele ja pargile on kehtestatud ühine kaitsevöönd (vt kaart KKT Lisa nr 1).