Mälestise nimi Rabivere mõisa park

Piirkonna ajastu tüüpilise segastiilis mõisapargi näide

Mälestise kirjeldus

Väike, ~3ha park on kujult ruutu meenutav ja oma ülesehituselt lihtne omades kujunduselemente nii regulaar- kui vabakujunduslikust planeeringust.
Peahoone ette jääb väike esiväljak, mida läbib kaarjalt kulgev ettesõidutee. Esiväljakut piiravad sümmeetriliselt L-tähe kujulised ait ja tall-tõllakuur. Väljaku algne ümmargune kuju ja avatus on hilisemate istutustega kaduma läinud. Praeguseks on esiväljak puid täis istutatud, väljaku lõpetab tihe puistu ja põõsastik.
Hoone taga asub puuviljaaed ja üksikpuudega pargipuistu. Kuna mõisamajas on asunud kool, siis on parki rajatud mängu- ja spordiväljakud.
Pargi loodeosas asub kõrge saarega tiik, viimane muudab väga lihtsa ja pisikese pargi veidigi vaheldusrikkamaks. Saarel on asunud istepingiga puhkekoht, kust avanevad vaated mõisahoonele, pargi sügavusse ja ka ümbritsevale maastikule. Saar on ühendatud kivitammiga ning sellele viib plaatidest trepp.
Omanäolisust lisab pargil seda ümbritsev maakividest kõrge piirdemüür, mis on kohati lagunenud. Kivimüüri ääristavad ridamisi istutatud kõrged puud.
Põhilise osa puistust moodustavad kodumaised lehtpuud - vahtrad, pärnad ja saared. (pargiankeet, 2002)

Park on rajatud 19.s. lõpul. Kuna härrastemajas on pikalt olnud kool on parki täiendatud pidevalt.

Kaitsevööndi ulatus

Rabivere mõisaansambli hoonetele ja pargile on kehtestatud ühine kaitsevöönd (vt kaart KKT Lisa nr 1).