Mälestise nimi O. Budberg-Bönningshauseni vapp-epitaaf, 1907 (puit, polükroomia)

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Epitaaf, Vappepitaaf.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui Tallinna Toomkiriku unikaalsesse vappepitaafide kogusse kuuluv historitsistlik nikerdkunstiteos 20. sajandist.

Maanõunik Otto Budberg-Bönningshauseni (1850-1907) vappepitaaf.

Pikihoone põhjaseinal. Vt. Lisa – vappepitaafide paiknemine (2005): nr. 8

Muinsuskaitse all alates 1973. aastast – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 278
Otto von Budberg-Boenningshausen (Budberg-Bönningshausen) (1850-1907) – maanõunik, Eestimaa rüütelkonna peamees, kreisikohtunik, Venemaa Riiginõukogu liige, tegev salanõunik, keiserlik kammerhärra; Vanamõisa pärushärra. Tapeti röövmõrvari poolt.

Materjal: puit, hõbe.
Tehnika: polükroomia.
Autor, valmistamise koht: arvatavasti Alex Linde(mann?)
Mõõtmed: kõrgus 200 cm, laius 160 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): tekstitahvlil hõbedasel põhjal musta kirjaga tekst: Landrath Otto Baron Budberg-Bönningshausen Wannamois. geb. 18 Februar 1850 † 17 Februar 1907.
kartuši ümber tekstilint: Ihrem langjährigen Ritterschaftshauptmann die dankbare Estlandische Ritterschaft.
(Maanõunik parun Otto Budberg-Bönningshausen Vanamõisast. Sünd. 18. veebruaril 1850 – surnud 17. veebruaril 1907. Meie kauaaegsele rüütelkonnapeamehele tänulik Eestimaa Rüütelkond)
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): tolmune
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): neljajaotuseline, vapikilbi keskel suguvõsa vapp: punasel väljal vööna kuldne viielüliline kett. Vapikilbi kahel jaotusel kuldne lõvi sinisel väljal ja kahel diagonaalsete hõbedaste ja siniste triipude vahel kolm kuldset kaheksaharulist tähte. Vapikilbile toetuvad kaks hõbedast kroonitud heraldiliste atribuutidega turniirikiivrit. Vapikeebi moodustab stiliseeritud taimornament. All tekstitahvel
1993 puhastatud Toomkiriku vappepitaafide konserveerimise töökojas.