Mälestise nimi Käru mõisa valitsejamaja

Inspektor: Muinsuskaitseameti Järva maakonna vaneminspektor, Karen Klandorf

Mälestise tunnus

Piirkonna hooneterikka mõisaansambi vanim hoone, esimene peahoone, millel on autentsena säilinud 18. sajandi lõpule iseloomulik välisilme, algupärased ehitukonstruktsioonid ja detailid.

Mälestise kirjeldus

Hilisbarokne keskmise suurusega ühekordne puithoone. Otstel lakatoad, osaliselt kellerdatud soklikorrus. Puithoone kaetud laiadest laudadest rõhtvoodriga. Ehitust katab poolkelpkatus. Põhikorruse aknad kuue ruuduga ja rühmitatud kahekaupa. Pööningutiibadel säilitanud vanemat tüüpi raamistikuga 36 ruuduga aknad. Nurkadel ja eenditel, samuti vaheseinte kohal pilastreid meenutavad püstised kattealauad.
(V. Ranniku, Raplamaa mõisate esialgne ülevaade, KRPI)

Ehitatud 18.s, II p., varasem peahoone.