Mälestise nimi Sipa mõisa park

Piirkonna 19.s. mõisaansamblisse kuuluva vabakujundusliku pargi tüüpiline näide

Mälestise kirjeldus

4,4ha, vabakujuline kaheosaline park koosneb esiväljakust ja seda ümbritsevast pargipuistust ning peahoone taha jäävast pargialast.
Kolmnurkne teega piiratud esiväljak oli algselt regulaarse kujundusega, mida ääristasid mõisa kõrvalhooned (praeguseks säilinud endine tall väljaku lõunaküljel). Väljaku peahoone poolsesse otsa on sümmeetrilise paigutusega istutatud tammed. Esiväljakule järgneb võrdlemisi tihe pargipuistu.
Peahoone tagune pargiala on muust pargist eraldatud kõrge kivimüüriga. Siin asus L-tähe kujuline rohtaed.Praeguseks ajaks on see pargiosa kujundatud laste mänguplatsiks. Siiski võib veel märgata fragmente kunagisest regulaarsest planeeringust - alleesüsteemid (pärnapuiestee), puuderingid, kunagi pügatud pärnad. Pargis asub kaks tiiki, mis on omavahel kraaviga ühendatud. Pargi loodenurgas paikneva tiigi kaldaid ääristavad hõbepajud. Tiigi keskel on puudega saar, saarele viib puidust sild. Teine, suurem tiik asub pargi kirdeservas. Suurema tiigi esiväljaku poolset kallast ilmestab üksikpuude ja põõsastega liigestatud avatud pargiala. Siia pargiossa on istutatud mitmeid noori puid (enamasti tammed) ning paigutatud mälestuskivi Sipa mõisas sündinud Friedrich Brandt ile (1830-1890. Põhilise pargipuistu moodustavad harilikus saared, vahtrad, pärnad.

Parki hakati mõisahoone ümber rajama 19. sajandi I poolel

Kasutatud allikmaterjalid:

-Arhitektuuriajaloolised eritingimused. Sipa mõisa peahoone, 1998. Tallinn. Muinsuskaitseameti arhiiv nr A-3746
-Paidla, A., 1991. Raplamaa siin- ja sealpool maanteed. Tallinn, 192 lk
-Ranniku, V., 1978. Eesti NSV mõisate esialgne ülevaade. Rapla rajoon. Tallinn. Muinsuskaitseameti arhiiv nr A-66
-Rapla rajooni pargid, 1980. M. Vare (koostaja). Ü/K "Metsaprojekt" Eesti Metskorralduskeskus. Tallinn
-Rapla rajoon, Sipa mõis. Köide I. Ajalooline õiend, 1983. Tallinn. Muinsuskaitseameti arhiiv nr A-883

Fotod internetis:
- www.visio.ee/loodna/pildid.htm - fotod peahoone esifassaadist ja endisest mõisatallist