Mälestise nimi Sipa mõisa kelder
Ehitisregistri ehitis kelder (120551438)

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Kelder, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Kelder, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mõisakompleksi kuuluv tüüpiline ehitis.

Mälestise kirjeldus

1-korruseline, krohvitud fassaadiga paekivist laotud kelder, mille küljed on mätastatud ning katus kaetud mördikihiga. Hoone paikneb mõisa peahoone külgfassaadi kõrval esifassaadiga esiväljaku suunas. Ukseava paikneb esifassaadi keskel. Puidust ukse laudises on kasutatud kalasabamustrit. Keldri katusevõlvis asuvad ventilatsiooniavad. Varasemas etapis on hoones teostatud suuremaid ehitustöid. Keldri fassaadiga liitub põhjaküljel mõisa piirdemüür.

Kelder asub mõisa peahoone paremal küljel.

Mälestise ajalugu

Algselt olnud jääkelder on hiljem ümber ehitatud. Kelder on piklik eeskojaga ehitis millel praeguseks tõstetud (umbes meetri jagu) algsest põrandast kõrgemal asuv laudpõrand on mädanenud ja avariiline. Keldri sees on paekivist üle krohvitud kaarjas võlv kahe ventilatsiooni korstnaga.