Mälestise nimi Sipa mõisa piirdemüür

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Rajatis, Piire, Ehitiste liigid, Rajatis, Piire, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Mõisaansambli ja pargi oluline osa.

Mälestise kirjeldus

Võrdlemisi lai ja kõrge maakividest ja osaliselt paekividest müür mõisa paremal küljel. Piirdemüür algab endise mõisa keldri küljelt ja teeb täisnurkse käänaku kulgedes paralleelselt mõisa tiigiga. Sellisena L-tähe kujulisena piirab müür peahoone tagust pargiosa kus on veel säilinud pärnaalleed.

Mälestise asukoha kirjeldus

Mõisa piirdemüür asub peahoone paremal küljel kulgedes keldrist kümmekond meetrit edasi tiigi poole ja siis pöördudes parki mõõda tiigi kallast.

Mälestise ajalugu

Esialgselt kulges lõhatud maakividest müür mõisa keldri ja barokse, algselt mantelkorstnaga olnud valitsejamaja vahel. Tänaseks seda hoonet ei ole, aastaid tagasi olnud tulekahjus hoone hävis. Selle kive on kasutatud praegu samas paigas kulgevas kivimüüris.

Müür kuulub koos pargi ja peahoonega ühtsesse kaitsevööndi.