Mälestise nimi Teenuse mõisa peahoone
Ehitisregistri ehitis mõisahoone (109010149)

Ajastule tüüpiline härrastemaja näide mõisaansamblis.

Mälestise kirjeldus

Hoone on võlvitud soklil, ühekorruseline ja poolkelpkatusega. Esifassaadi kaunistavad lai katusepinda lõikuva frontooniga keskrisaliit ja krohvipilastrid. Algselt oli fassaadil söekrohv. Põhiplaan on telgsümmeetriline, hoone keskel vestibüül ja sellega sama lai, aia poole avanevate akendega saal.

Mälestise ajalugu

Teenuse mõis (Steinhusen) on rajatud 1536-1560. aastate vahel, mil see eraldati Tolli mõisast. Nimi „Steinhusen“ või “Stenhus” viitab sellele, et juba keskajal oli siin kivist mõisahoone. Mõisa nimest on tuletatud ka Teenuse kohanimi.
Teenuse mõis pikaaegsed omanikud olid Maydellid. Nõukogude ajal sai mõisahoonest kultuuri- ja koolimaja. Algkool töötas siin 1996. aastani. Praegu asub hoones raamatukogu
Praegune härrastemaja on ehitatud 19.s. lõpul. 1905. aastal mõisahoone põletati, kuid taastati pärast seda veidi muudetud kujul.

50 meetrit mälestise väliskontuurist.