Mälestise nimi Teenuse mõisa park

Vabakujundusliku pargi tüüpiline näide piirkonnas kus on kasutatud ära maastiku eripära.

Mälestise kirjeldus

Väike 2,7ha vabakujunduslik park asub Teenuse jõe ja Pokuti oja vahele suhteliselt kitsal alal. Peahoone ette jääb teedega ääristatud ovaalne esiväljak, kus kasvab üksikuid puid (tammed väljaku lõpus, kuused, pärn). Sissesõidutee ja jõe vahele jääv ala koosneb kohati tihedamast puistust, kohati on aga vaade jõele ja ümbritsevale maastikule avatud. Pargi kirdeosas jõe kaldal on tamme- ja pärnagrupid.
Pokuti oja kaldaperv on esiväljaku põhjapoolsel küljel küllaltki järsk. Üle oja asus mõisa ajal viljapuuaed.
Peahoone taha jääb väike hekiga piiratud tagaväljak, tõenäoliselt endine iluaed (Rapla rajooni pargid, 1980). Sellele järgneb terrassidena Teenuse jõe suunas laskuv pargiala, mida ilmestavad üksikud puud (ka õunapuud) ja puudegrupid. Jõe ja oja ühinemiskohal on väike avar ja niiske ala. Siia on rajatud puhkekoht. Piki oja kallast kulgeb lühike pärnade rida.Peahoone taga on alles paekivist müürid ilmsest mõisaaegsest pargiehitisest
Domineerivad vaher, kask, saar, tamm.
(pargiankeet, 2002)

Mõisahoonet ümbritsevat parki hakati kujundama 19. sajandi II poolel.

50 meetrit välispiirist.

Kasutatud allikmaterjalid:

-Ranniku, V., 1978. Eesti NSV mõisate esialgne ülevaade. Rapla rajoon. Tallinn. Arhiiv nr A-66
-Paidla, A., 1991. Raplamaa siin- ja sealpool maanteed. Tallinn, 192 lk
-Rapla rajooni pargid, 1980. M. Vare (koostaja). Ü/K "Metsaprojekt" Eesti Metskorralduskeskus. Tallinn.
-Sakk, I., 2002. Eesti mõisad. Reisijuht. Tallinn, 367 lk

Ajalooline kaart:
- ENSV mõisaarhitektuuri inventeerimine. 18. - 20. sajandi alguse mõisakaardid. Rapla rajoon. Muinsuskaitseameti arhiiv nr A-353a, leht 138

Foto internetis: