Mälestise nimi Märjamaa kirikuaia piirdemüür värav-monumendiga

Kirikuaia piirde tüüpiline näide. Ainulaadne värav, mis on ühtlasi ka Vabadussõja monument.

Mälestise kirjeldus

Kirikuaia piirdemüürid on maa- ja paekivist ~0,5m kõrgused sideaineta müüritised, milles 2 tavalist sepisaeda. Kiriku taga suur kahe tiivaga ja sepisväravaga värav-monunent Vabadussõjas langenuile.

Mälestise ajalugu

Kirik on ehitatud 14. sajandi esimesel kolmandikul. Torn püstitati kahes osas 15. sajandi teisel poolel ja 16. sajandi alguses. Kirik purustati 1574. aastal. Torni kindlustati aastatel 1815-17. Kirikuaed on rajatud tõenäoliselt üheaegselt koos kirikuga. Kirikuaeda ümbritsevas müüris on Vabadussõja monument, mis avati 11. septembril 1932. aastal ning taastati 1989. aastal. Kirikukihelkonna ajalooline saksakeelne nimetus on Kirchspiel Merjama in Wiek.