Mälestise nimi Märjamaa raudteejaama hoone

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Raudteekompleks, Jaamahoone, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Haldushoone, Jaamahoone, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Tüüpiline 30-ndate aastate funktsionalistlikus stiilis jaamahoone näide.

Funktsionalismi sugemetega esindustraditsionalism stiilis,
keskosas kitseneva ristkülikpõhiplaaniga silikaattellis puhasvuugil kahekorruseline madala valtsitud tsinplekk kelpkatusega hoone. Tahutud maakivi puhasvuugil soklil.
Sümmeetrilise põhiplaaniga ehitise keskosas asetsev kitsam ootesaalikorpus moodustab mõlemale pikiküljele kõrgema, tagasiastega keskosa. Hoone mõlemal otsaseinal asetseb kergelt eenduv, põhikorpusest pisut madalam trepikoda. Seinad on liigendatud püstsete aknaniššidega, mis pikifassaadide kõrgemal keskosal päädivad kolmnurksete pööninguakendega. Esinduslikku muljet süvendab astmeline telliskarniis katuseräästal ja stiliseeritud kvaadri-imitatsioon hoone nurkadel, samuti lai betoonvarikatus mõlemal peasissepääsul. Külguksed on varustatud väiksemate konsoolvarikatustega. Katuse otstahkudel paiknevad poolümaruugid.
Mõlemad peasissepääsu avad on ehitatud aknaavadeks. Välisuksed on sekundaarsed, aknad enamjaolt algsed.
Säilinud on originaalsed, kandilise ristlõikega, ülaosas sujuvalt laienevad vihmaveetorud. Tagaküljel asetseb lipuvarda pesa.
Otsmistel trepikodadel on krohvitud seinad ja laed ning tsementpõrandad, betoontreppidel algsed metallpiirdega puitkäsipuud. Kirdepoolses trepikojas on trepialusel panipaigal algne profileeritud tahveluks originaalkäepidemega. Ruumidel on ümardatud nurkadega krohvlaed, säilinud on suur osa algsetest profileeritud tahvelustest. Esimesel korrusel on ahjud välja lõhutud.(Eesti raudteejaamde inventeerimine, 2004)

Ehitatud 1932, arvatavalt Leon Johansoni tüüpkavandi järgi.