Mälestise nimi Kasti mõisa pargi piirdemüürid

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Rajatis, Piire, Ehitiste liigid, Rajatis, Piire, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Ajaloolise Kasti mõisa ansamblisse kuulunud maastikuarhitektuurne rajatis.

Mälestise kirjeldus

Ca 650 m pikkune paekivist laotud pargimüür, mis on säilinud ebaühtlaste lõikudena. Ümbritseb peahoone tagust pargiala kolmest küljest, eraldades ala kõrval kulgevatest suurematest teedest.

Mälestise ajalugu

Esimesed teated mõisa kohta on 1478. aastast, mil mõisa peahoone kohal paiknes vasallilinnus. Peahoone püstitati vasalllinnuse kohale 18. sajandi keskel, mil mõis oli läinud Uexküllidelt Baranoffide valdusse. 19. sajandi alguses läks mõis Siversitele, kes ehitasid ümber peahoone ning lisasid ansamblisse arvukalt kõrvalhooneid. Mõisa viimased võõrandamisjärgsed omanikud olid Stackelbergid. Pargi piirdemüürid on tõenäoliselt rajatud 19. sajandi jooksul. Mõisa ajalooline saksakeelne nimetus on Alt-Kasti. Pärast Uue-Kasti nimelise kõrvalmõisa rajamist on olnud ka eesti keeles kasutusel nimetus Vana-Kasti. Mõisasüdames oli nõukogude ajal kolhoosikeskus.