Mälestise nimi Lümandu mõisa peahoone
Ehitisregistri ehitis mõisahoone (109012063)

Varaklassitsistliku härrastemaja näide 18. s. lõpust.

Mälestise kirjeldus

Varaklassitsistlik, ühekorruseline, krohvitud paekiviseintega hoone, millel ajastule iseloomulik kõrge kelpkatus, selle harjal kaks mantelkorstnapiipu. Esifassaadi liigendavad lamedad liseenid, ehistahvlid ja atikaga lõppev krohvrustikas keskrisaliit. Säilinud on varaklassitsistlik välisuks. Põhiplaan telgsümmeetriline: hoone keskel avar vestibüül ja saal, ülejäänud ruumid anfilaadsed, keskkoridoriga. Siseilme loovad varaklassitsistlikud tiibuksed, peegellaed, saali parkettpõrand. Kahhelahjud on hävinud. (EA)

Ehitatud 1793-98. Kuulus kaua aega v. Schonertitele.