Mälestise nimi Koikse raudteejaama hoone

Menetleja: Raplamaa nõunik, Mikk Mutso

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Haldushoone, Jaamahoone, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Tegemist on ilmselt kõige algupärasemal kujul säilinud jaamahoonega Rapla-Virtsu liinil.

Kirjeldus

Jaamakompleks paikneb ida-läänesihilise raudteetrassi põhjaküljel. 1930. a asendiplaanil märgitud rajatistest on säilinud jaamahoone (A), kuurid (C) ja elamu (J). Jaamahoonest u 30 m ida pool asub raudteetrassi ääres lisaks veel üks ruudukujulise põhiplaaniga, püstvoodri ja püramiidja kivikatusega kõrvalhoone (pagasiladu?), mida plaanil pole märgitud, aga mis kujunduse järgi otsustades kuulub esialgsesse jaamaansamblisse. Jaamahoonest läände jäävat kuuri on täiendatud ulatusliku juurdeehitusega (plaatruberoidkattega kelpkatus, krohvitud seinad) ja kuurist lõunasse rajatud klaaskasvuhoone. Elamust (J) itta on hiljem rajatud kelder ja kuur-garaaž.
Ehitise tagakülje keskel risaliidina eenduvat trepikoda kroonib laudkarniisiga raamistatud kolmnurkfrontoon, mida kaunistab dekoratiivse liigendusega poolümaraken. Üleulatuva räästaservata otsviiludele annavad omapärase kuju alumistest viilunurkadest välja kasvavad parapetjad astmed. Külgmisi katuseräästaid ääristav lopsakas laudkarniis jätkub katkematu vööna ka otsaseintel, markeerides otsviilude alumisi servi. Hoone nurki raamistavad puitpilastrid päädivad rõhtsate profiilliistudega piiritletud lakooniliste kapiteelidega. Risaliidi sissepääsu kohal asetseb väike kaaraken. Aknad on algsed, välisuks ja selle kohal asetsev varikatus sekundaarsed.

Ehitatud 1928 - 1931 Leon Johansoni tüüpprojekti järgi.

50 meetrit mälestise väliskontuurist.