Mälestise nimi Kabala mõisa meierei

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Tootmishoone, Meierei, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Meierei, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Raplamaa ühte esimesse varaklassitsitliku ansamblisse kuuluv kõrvalhoone.

Mälestise kirjeldus

Meierei on suur paekivihoone millele on hiljem juurde ehitatud puidust ärklikorrus. Kolhoosi ajal oli seal 3 korterit ja ka allkorrusel üks korter. Hoone idaosas on maapealne kelder/sahver sissepääsudega nii hoone seest kui väljast. Meierei jõuallikaks oli püstaurukatel mis hiljem, kolhoosi ajal vahetati välja.

Mälestise ajalugu

Ehitatud 19.s. II poolel. 20.sajandi kolmekümnendatel aastatel on hoonele tehtud juurdeehitust: hoone lõunapoolsele küljele on peale ehitatud teine korrus meieri jt tööliste korteriteks, madal korsten on asendatud uue, punastest tellistest kõrge korstnaga. Kabalas on 20 saj. kahekümnendatest aastatest alates tegutsenud piimaühistu. Peale II Maailmasõda tegutses meierei edasi. 1980-tel aastatel kasutas kohalik kolhoos hoonet piima vastuvõtupunktina kuhu toodi piima 6 lüpsifarmist. Osa sisseseadest viidi Rapla Piimakonbinaati, aurukatel viidi majandi teistele aurutarvikutele kasutuseks kahekümnenda sajandi lõpukümnendil.

Meierei kuulub Kabala mõisa kaitsevõõndisse.