Mälestise nimi Kabala mõisa karjalaut

Inspektor: Muinsuskaitseameti Rapla maakonna vaneminspektor, Karen Klandorf

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Laut, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Laut, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Raplamaa ühte esimesse varaklassitsitliku ansamblisse kuuluv kõrvalhoone, mis paikneb peahoonega harvaesinevas kompositsioonilises seoses.

Mälestise kirjeldus

Sisehoovi kolmelt küljelt sulgev liidetud ehitis. Selles olid laudahooned, söödaköögid ja eluruumid töölistele. Hooned on krohvitud paekiviehitused, mida katab ühine viilkatus, elamukorpusel teistest kõrgem. Katusekatendiks oli laast. Esineb erinevaid avasid, nelinurksete ja uste kõrval on ühes otsviilus segmentpetik nelinurkse aknaga, teisel otsviilul rombikujuline aken, on ka üks teravkaarne suurem uks.

Hooned võivad olla püstitatud eriaegadel, enamuses küll 19.s. II p.