Mälestise nimi Rapla kirik
Ehitisregistri ehitis kirikuhoone (109024614)

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kirik, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Suursugune uusromaani stiilis maakirik.

Mälestise kirjeldus

Suursugune uusromaani stiilis kirik, pühitsetud Maarja Magdaleenale. Tahutud paasist, W-fassaadis kahe kõrge telkkiiver torniga (h 43m). Peaportaalil on vimpergi meenutav ülaosa, külgfassaade rütmistavad tugipiilarid, mille vahel kaks rida 3- ja 2-kaupa rühmitatud kaaraknaid; polügonaalset apsiidi ümbritseb kabelipärga meenutav madal hooneplokk, milles on abiruumid. Eksterjööris on oluline osa raiddekooril - kaarfriisid, aknapiirded jms. Interjööris on II korruse kõrgusel nii külgedel kui ka oreli juures väärid, pikihoonet katab võlvkaarte vahele ehitatud laudlagi. (EA)

Mälestise ajalugu

Esimene Rapla kirik oli ühelööviline piklik hoone, ehitatud tõenäoliselt 13 sajandi II poolel. Pöhjasöjas põles kirikuhoone müürideni maha. 1738 aastal toimus hoone pöhjalik renoveerimine. Praegune kirik ehit. 1899 - 1901, projekti autoriks oli R.-M. v. Engelhardt, arhitektiks Fr. A. v. Howen, kes esialgset projekti tugevasti muutis, ehit. meister K.R.Waldes; on Eesti maakirikute hulgas suurimaid.
(EA, Raplamaa kirikud)

- Rapla kirik saab riigilt viis miljonit