Mälestise nimi Rapla kirikuaia piirdemüür

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Rajatis, Piire, Ehitiste liigid, Rajatis, Piire, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Tähelepanuväärne näide ajaloolise kirikuaia piirdemüürist.

Mälestise kirjeldus

Kirikuaed on ümbritsetud umbes 1 meetri kõrguse paekivist sidusmüüriga, mis on pealt kaetud paeplaatidega. Müür on kohalikust Raikküla lademest murtud paekivist. Müüris on neli ava, millest silmatorkavamad on ida- ja lõunavärav. Kirikuaia lääneküljel on paeplokkidest väravapostidega kahe poolega sepisvärav. Sarnane värav on kirikuaia lõunaküljel. Väravapostid tipnevad tornidega, mis on kaetud plekiga, mille tipus sepis. Idaküljel kagunurgas on peaplokkidest postide ja sepisvorega jagvärav, mille postide tipud on viilukujulised ja kaetud pealt plekiga. Kirikuaia põhjaküljel on silikaattellistest postidega sepisest jalgvärav.

Mälestise ajalugu

Kirikuaed on rajatud tõenäoliselt üheaegselt 13. sajandi teisel poolel ehitatud kirikuga. Vana kiriku asemel valmis aastatel 1899-1901 arhitektide Rudolf von Engelhardti (1857–1913) ja Arhitekt Friedrich Axel von Howeni (1845-1911) projekti järgi uus kirik. Piirdemüürid koos väravatega pärinevad tõenäoliselt 19. sajandist ja 20. sajandi algusest. Kirikuaia lõunaküljel piirdemüüris paikneva värava tornilaadsed väravapostid on valminud üheaegselt uue kirikuga. Kirikukihelkonna ajalooline saksakeelne nimetus on Kirchspiel Rappel in Harrien.