Mälestise nimi Pangahoone Raplas Tallinna t.12
Ehitisregistri ehitis pangahoone (109023109)

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ärihoone, Pangahoone, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Mälestise tunnus

1. 1930. aastatele iseloomulik funktsionalistlikus stiilis ühiskondlik hoone. Üks väheseid funktsionalistliku arhitektuuri näiteid Kesk-Eestis. Hoone fassaadilahendus ja maht on säilinud algsel kujul. Pangahoone kannab edasi oma algset funktsiooni.
2. Dominantne hoone Rapla kesklinna planeeringus.
3. Hoone on projekteerinud Karl Burman, üks esimesi Eesti kutselisi arhitekte.

Mälestise kirjeldus

2- ja keskosas 3-korruseline krohvitud fassaadiga kivist ärihoone on ehitatud funktsionalistlikus stiilis, art deco´like ja uusklassitsistlike elementidega. Hoone paikneb linna keskse liiklussõlme ääres esifassaadiga Tallinna maantee poole. Avad paiknevad sümmeetriliselt, kahel pool peasissekäiku. Algsed puidust avatäited on 2000. aastatel välja vahetatud. Hoone on üldjoontes sümmeetrilise ülesehitusega, kuid mahtude paigutuse ja plaanilahenduse poolest liigendatud. Vastukaaluks rahulikumas võtmes peafassaadile on hoovifassaad oluliselt eklektilisem ning selle kujunduses on kasutatud kaaremotiivi ja erinevaid aknakujusid. Esifassaadi keskteljel paikneva peasissekäigu ees on säilinud algne välisuks. Piirded ja väravad on kujundatud hoonega ühtses stiilis. Pangahoone esimesel korrusel asusid äriruumid, teisele korrusele jäid pangaruumid ja kolmandale ametikorterid. Algsetest interjööridetailidest on säilinud osad siseuksed ja ahjud, mis on restaureeritud. Hoone eksterjööris on muudetud esifassaadil asuvate sissepääsude ees paiknevate treppide lahendust. Linnaruumis asub pangahoone Rapla keskväljaku ääres, üle jõe viiva kivisilla ning kiriku läheduses.

Mälestise ajalugu

Pangahoone on ehitatud 1930. aastate alguses. Rapla Ühispanga pidulik avamine oli 1932. aasta juulis. Hoone projekti autoriks on eesti esimene kutseline arhitekt Karl Burman. Lisaks oli projekteerimisel ja tööjooniste valmistamisel abiks arhitekt Nikolai Kusmin.

Kaitsevööndi moodustab 50 meetri laiune maa-ala mälestise väliskontuurist alates.

Postimees 07.07.1932:
Uus ühispanga hoone Raplasse. Üleriiklisel ühistegevuse päeval toimiti Rapla ühispanga uue maja pühitsemist. Kohaliku pastori J. Liivi poolt. Tervitusi ütlesid: Eesti panga president hra J. Jaakson, Eesti Rahvapanga dir. hra Kask, ETK dir. Pitka, Lääne-Eesti ühispanga juhataja hra Litovere. Samuti ütlesid tervitusi kõik kohalised organisatsioonid ja pastor J. Liiv oma koguduse nimel. Maja on ehitatud uuemas stiilis, nägus, keskel kolmekordne telliskivi hoone. Alumisel korral asuvad äriruumid, mis välja üüritud, teisel korral panga ruumid elukorteritega, samuti ka kolmandal korral väljaüüritud eluruumid. - Maja on püstitatud endise Rapla-Viru kõrtsi asemele ja läks maksma 50.000 kr. ümber.