Mälestise nimi Alu mõisa peahoone

Mälestise tunnus

Historistlik neogooti ja tuudorstiili elementidega mõisahoone ehitusstiili üks parimaid näiteid Eestis

Mälestise kirjeldus

Kindlust meenutava kivihoone on liigendatud fassaadidega, ühel küljel asub nelja korrusega neljatahuline torn. Torni ja trepikoja vahelises nurgas paiknes varem väike rõdu. Askeetlikku üldmõju rõhutavad krohvirustika, saali teravkaarsed aknad, mašikuliide ja nurgatornikestega karniis. Hoone siseruumid on kujundatud valdavalt järel järelklassitsistlikus stiilis. Hästi proportsioneeritud, kuid dekoorilt kuivavõitu saali kõrval kerkib esile suur ovaalse põhiplaaniga läbi kahe korruse ulatuv vestibüül. Kanneleeritud pilastritega liigendatud ruumi seinad on maalitud Pompeji-laadis, pidulikku üldmõju toonitavad väärispuidust avar lahtine trepp, skulptuurinišid ja tuulekoja ažuurne vahesein.

Alu mõisa rajati 1456. aastal.
16. sajandi lõpus kuulus mõisakoht Otto Üxküllile. Alu järgmiste omanike nimistusse kuuluvad Wrangellide perekond, H. D. Rosen (omandas mõisa 1705. a.), B. H. Bistram, Bernd Heinrich v. Tiesenhausen (1747.a.). Tiesenhausenite perekonnale kuulus mõisakompleks kuni 1828. aastani, mil P. v. Tiesenhausen loovutas selle Keiserlikule Udellide Ametkonnale
1858. aastal ostis mõisa Otto von Lilienfeldt, kelle perekonnale kuulus Alu järgnevad neli põlvkonda. Otto v. Lilienfeldti valitsemisajal kerkis uhke keskaegset kindlust meenutav mõisahoone.
Pärast mõisate võõrandamist 1923. aastal hakkas mõisahoones tegutsema Alu algkool. 1982. aastal muudeti viimane lasteaed-algkooliks. 1999. aastal ostis mõisahoone Kaitseliit, hoone renoveeriti ning siia asutati Kaitseliidu kool.
1862. aastal F. W. P. Alischi projekti järgi alustatud Alu mõisahoone valmis 1875. aastal. Kuna vahepeal sai hoone ehitusmeistriks F. Modi, siis viimase äranägemise järgi algset projekti veidi muudeti.

Ala kuni 50m hoone perimeetrist.

Aruanded

Alu mõisa peahoone puittrepi restaureerimise muinsuskaitselise järelevalve aruanne. KBT Ehitusprojekt OÜ, arhitekt Anu Vaarpuu. 2013