Mälestise nimi Hagudi mõisa peahoone
Ehitisregistri ehitis mõisahoone (109024679)

Piirkonnas ajastule tüüpilise härrastemaja näide mõisaansamblis.

Mälestise kirjeldus

2-korruseline paekivist barokkstiilis härrastemaja. Hoone on kõrge kelpkatusega. Pidulikku esikülge ilmestas lopsakas stukkdekoor, nurkades flanseerisid ümarad ärkeltornid. Ümberehitatuna liigendasid esifassaadi kolmnurkfrontooniga risaliidid. Ümarkaarse peasissepääsu tõstis esile 20.s. algusest pärinev betoonrõdu, selle kohal Krusensternide aadlivappidega raidplaat. Hoone põhiplaan oli telgsümmeetriline. Saal ja teised anfilaadsed ruumid asusid II korrusel.(EA)

Mälestise ajalugu

Mõis rajati 1649. Pikemat aega kuni riigistamiseni kuulus von Krusensternidele. Siin sündis kuulus ümbermaailmasõitja Adam Johann von Krusenstern (1770-1824).
Härrastemaja valmis 18.s. keskpaiku. 18.s. IV v. ehitati barokne hoone ümber varaklassitsistlikuks. Mõis põletati 1905.aastal. 1960 a-test tühi, enne oli kasutusel kolhoosi kontorina ja korteritena. Uus katus valmis 20 sajandi 90-ndatel.

Objekti asukoht ja kaitsevööndi ulatus: vaata lisa 1