Mälestise nimi Kuusiku mõisa viinavabrik
Ehitisregistri ehitis endine viinavabriku hoone (109018678)

Inspektor: Restaureerimis- ja arendusosakonna nõunik, Dan Lukas

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Tootmishoone, Viinavabrik, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Vabrikuhoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Piirkonna kompaktse, paremini säilinud mõisaansambli silmapaistva ehitustehnikaga majandushoone näide.

Mälestise kirjeldus

Suur ja liigendatud kõrgetasemelise müüritehnikaga krohvimata kiviehitus, millel põhikorpus on ühekordne keskele ehitatud kahekordse kõrge masinasaaliga. hoone osi katavad viilkatused. Põhikorpuse kahekordne osa eendub kergelt esifassaadis, katus on põhihoonele risti. Avad erisuurusega, enamuses pealt kerge kaarega. Korsten kõrge, neljatahuline, kõrgel soklil. Ülaservas profileeritud karniis, vahekarniis ka soklil.

Kaitsevööndi moodustab 50 meetri laiune maa-ala mälestise väliskontuurist.