Mälestise nimi Oreliprospekt, A. Terkmann, 1927-1929 (puit, metallviled)

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Muusikainstrument, Orel, Oreliprospekt.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui ajaloolisesse kirikuinterjööri sobitatud kodumaine oreliprospekt 20. sajandi I kolmandikust

Mälestise kirjeldus

Lihtsa ja funktsionaalse, kuid siiski historitsistlike sugemetega (stiliseeritud gooti fiaalid vaheposti tippudes) kujundusega oreliprospekt läänerõdul, on ehitatud nn. vabalt seisva prospektina.

Muinsuskaitse all alates 1973. aastast – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 287

Materjal: puit, tinaplekk, lakk.
Tehnika: tisleritöö, aaderdatud.
Autor, valmistamise koht: orel: August Terkmann
Dateering: 1927-1929
Mõõtmed: I korruse laius 13, 4 m, sügavus 2, 75 m, kõrgus II korruseni 2 m. II korruse etteaste 1, 3 m. II korruse kõrgus (eesäärest tipuni) max ca 3, 05 m
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Tinaviled uued, tehtud viimase remondi käigus (1985-1990) orelimeister Hardo Kriisa poolt. Pult asetseb põhjalöövis prospekti all – organist on mängides prospekti poole seljaga. Pill, Eestis ehitatuist suurim, valmis August Terkmanni töökojas aastatel 1927-1929. Tema abilistena on nimetatud (vt. oreli kirjeldus MKA arhiivis) Oskar ja Voldemar Gutmann ning Otto ja Alfred Gutdorf.