Mälestise nimi Nõmme kõrtsihoone
Ehitisregistri ehitis KÕRTSIHOONE (109022866)

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ärihoone, Kõrtsihoone, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Väiksemat tüüpi, ühe talliga maanteekõrts.

Mälestise kirjeldus

Sarnaneb talumajaga. Talli seinad on paekivist, eluosa tahumata rõhtpalkidest, pähikutega ristnurkadega. Ulualuse talastikku toetavad kaks ümarat puitsammast. Aknad olid algselt kuue ruuduga, kõik uksed ja väravad lihtsad, põõnadel püstlaudadest. Kõrtsituppa pääseb läbi ainsa eeskoja esifassaadi keskelt. Vasakule jääb saksakamber, paremale teine kõrtsituba. Teine saksakamber asus taganurgas, sahver ja letiruum kõrtsi otsas. Letiruumist sai läbi kahe tõstandluugi teenindada suurt kõrtsituba ja läbi kolmanda luugi ka nurkmist saksakambrit. Hoone tagaküljel paiknesid kõrtsmiku eluruumid. Talli pääseb läbi ulualuse otsas viltu paiknevate väravate, aga ka otse saksakambrist. Juba algselt olid kõrtsiruumis ahjud. Interjööris olid palkseinad lubjaga valgendatud. (EA)

Mälestise ajalugu

Kõrts on märgitud 1796 a. L.A.Mellini atlases. Praegune hoone on rajatud tõen. 19.s. I p. Rekonstrueeriti 20.s. 90-ndatel.