Mälestise nimi Purila mõisa park

Mälestise tunnus

Kompaktset 19.s. algusest pärinevat ansamblit ümbritsev, piirkonnale tüüpiline, regulaarse härrastemaja ümbrusega mõisapark

Mälestise kirjeldus

Endise mõisahoone ette pääseb läbi kaaravaga värava. Peahoone esifassaad on suunatud nelinurkse kujuga esiväljakule, tagafassaad aga kitsale ehisaiale ja Keila jõele. Algselt oli esiväljak puudeta, rootsi ajal asus siin marjaaed. Esiväljakut olevat kasutatud ka ratsutamiseks ning sellele järgnevat metsaala hobuste kopliks. Veidi hiljem koos mõisahoonete uuendamisega kujundati esiväljakust regulaarstiilis muruväljak, mida ilmestasid radiaalne teedevõrk ja korrapärased puuderead väljaku äärtes. Lai tee esiväljakul on märgata veel tänapäevalgi. Esiväljaku keskel kasvavad aga kuused, lehised ja õunapuud. Ühelt küljelt piirneb väljak kuusereaga, teiselt põõsastikuga. Peahoone tagune pargiala on kitsas põõsastega ääristatud ala. Esiväljakust eraldab seda kõrge kivimüür, Keila jõest aga sõidutee. Tagaväljakust põhja suunas peahoone kõrval oli jõele paisutatud tiik, mis tänaseks on kinni kasvanud (Rapla rajooni pargid, 1980).
Esiväljakule järgneva metsapargi jagab kaheks tamme-vahtra allee, mis suunas vaate maastikku. Praegu seda liikumissuunana ei kasutata ja on seetõttu võssa kasvanud. Puiesteest põhja poole jääb tihedam metsailmeline pargiosa, lõuna poole aga veidi avatum puistu. Põhiliikideks on siin saar, vaher, tamm, pärn. (Pargiankeet, 2002)

Mälestise ajalugu

Regulaarse kujundusega esiväljak oli kujundatud juba 18.s. lõpul. 19. sajandis II poolel kujundati koplist metsapark, pea- kõrvalhoonete ümbrusesse istutati puudegruppe.