Mälestise nimi Pannoo «Raadiolill», E. Põldroos, 1972 (mosaiik)

Kunst, Objekt, Maal, Monumentaalmaal, Pannoo.

Mälestise tunnus

Mosaiikpannoo “Raadiolill” on modernismi stiilne näide1970. aastatest, tehniliselt ja kunstiliselt ainulaadne teos. Ta on loodud Eesti Raadio esinduslikku Valget saali 1970. aastate stiilipuhast modernistlikku, kosmoseesteetikast kantud avalikku ruumi kaunistava ja õilistava peaaktsendina ning on heas tähenduslikus kooskõlas nii ruumikujunduse kui kogu hoone arhitektuuriga. Üks Eesti suurimaid mosaiike.

Mälestise kirjeldus

Mosaiigi kinnitamiseks seinale kasutati 4-5mm paksuse kihina polümeertsementi. Algul kasutati liimi, mille sees oli üks itaalia päritoluga komponent, kuid selle otsalõppemisel valmistati PVA baasil valge polümeertsement (liimaine sees üks lateksi modifikatsioon). Algne krohv raiuti seinalt maha, kuna see oli juba osaliselt õlivärviga üle värvitud ja polnud selge, kas mosaiik sellele pidama jääb. Mosaiigi pinnal puuduvad initsiaalid. Teose valmistamisel laoti mosaiik algul põrandal kokku ja kleebiti paber peale. See lõigati umbes 50 x 50 cm tükkideks ja suruti seguga kaetud seinale. Väikese astmega üleminekukoht mosaiigil tekkis seetõttu, et valmistamises tehti lõuna ajal paus, mistõttu eelmine mosaiigi alt välja pressitud segu kivistus ja järgmist osa ei suudetud enam eelnevaga samale tasapinnale suruda. Kuna töö oli eksperimentaalne ei suudetud seda eelnevalt ette näha (A. Sildre, 2004)

Materjal: keraamika.
Tehnika: mosaiik, glasuuritud.
Autor, valmistamise koht: Enn Põldroos, Tallinn.
Mõõtmed: k 375 x p 1175 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Algselt oli teose juures silt teose ja autori nimega.
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Mosaiigi allosast on irdunud üksikuid kilde, mille hilisem taaskinnitamine on lähedalt vaevumärgatav. Kohati on mosaiigikillud irdunud ja kadunud.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Valget saali ilmestava kunstiteose saamiseks korraldatud konkursi võitis Enn Põldroosi kavand. Autor on valmistanud pannoo „Raadiolill“ Eesti Raadio Valge saali esindusfunktsioonist lähtuva temaatilise dekoratiivelemendina, mis moodustab peaaktsendi Aate-Heli Õuna sisekujundusele. 1973. a. sai pannoo Kristjan Raua nimelise preemia. Muinsuskaitse all alates 1978.a. Teos on abstraktne, motiiviks raadiolevi filosoofiline käsitlus. Kujundite sarnasuse lillega on autor jätnud vaataja tõlgendada. Pigem võiks raadiolainetele viidata teose sinine fooni tajutav lainelisus. Nimetus „Raadiolill“ tekkis autoril teose valmimisjärgus. Teos koosneb u. 120 000 mosaiigikillust.