Mälestise nimi Seli mõisa peahoone

Menetleja: Raplamaa nõunik, Mikk Mutso

Märksõna(12)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Peahoone, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Peahoone, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Piirkonna ajastu tüüpilise valdavalt klassitistliku härrastemaja näide mõisaansamblis

Kirjeldus

Praegune härrastemaja on valdavalt klassitsistlikus stiilis 2-korruseline krohvitud paekiviehitus, mille põhiosa pärineb barokiajastust, 18.s. II p., tugevasti eenduvad tiibehitused tagafassaadil 19.s. II v. Samal ajal kujundati ka siseruumid. 19.s. lõpus täiendati hoonet rõdudega, tagafassaadile lisati veranda. Pärast 1905.a. põlengut taastati maja mõnevõrra muudetud kujul. Saali sisekujunduses sai valitsevaks neoklassitsism. Saali naaberruumis on neorenessanss-stiilis kahhelahi.

Ajalugu

Aegade jooksul on mõisa omanikeks olnud ka T. Wrangell, R. Tiesenhausen (~1641.a.), Hans Wrangell (1643), O. J. Uexküll (1671), Hans Rosen (1688), W. A. Schlippenbach (1696), E. D. Rosen ja Hans Rosen jun (1720), Johann Stenbock (1781) ja Paul Tiesenhausen (1831). Tiesenhausenite suguvõsa kätte jäi mõis kuni võõrandamiseni 1920.a.
1920. aastal asutas Eesti Punase Risti Peavalitsus Seli mõisahoonesse kopsutuberkuloosi sanatooriumi. Viimane töötas majas kuni 1985. aastani, peale seda olid patsientideks sõjaveteranid. 1993. aastast läks hoone Kaitseministeeriumi valdusesse ning hoonet hakati kasutama nõukogude ajal kannatanute, endiste poliitvangide ja vabadusvõitlejate tervisekeskusena.
Barokkstiilis häärber ehitati 1770ndatel aastatel. Algsest ilmest on tänaseks säilinud aga vähe, kuna vahepeal on hoone ümber ehitatud ja kannatada saanud ka 1905. aasta põletamisel. Näiteks täiendati hoonet 1830. aastal eenduvate tiibehitistega, 19. sajandi lõpus lisati rõdud, ümberehitused toimusid ka nõukogude ajal.

- Kaitseministeerium ostis Seli mõisakompleksi

-Seli mõisa hakatakse restaureerima