Mälestise nimi Seli mõisa teenijatemaja

Menetleja: Raplamaa nõunik, Mikk Mutso

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Teenijatemaja, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Teenijatemaja, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Ajastule tüüpiline majandushoone mõisaansamblis.

Kirjeldus

Klassitisistlik, ühekordne krohvitud kivihoone, mida peahoonega ühendab kõrge väravaehitis. Hoone kaetud poolkelpkatusega, millele kümmekond aastat tagasi on pandud punane kiviprofiiliga katuseplekk. Räästa ja viilu all lai karniis. Poolviilus segmentaken. Kahel pool ust paiknevad sümmeetriliselt ümarkaarsed aknad.

Ajalugu

Ehitatud 19.sajandi II veerandil. Mõisa ajal olnud kasutusel pesumajana ja õlleköögina. Hoone keskelt voolas läbi oja mille vett kasutati, nüüdseks oja kuivanud. Praegu hoone kasutusel vesiravilana.

50 meetrit hoone väliskontuurist.