Mälestise nimi Pannoo «Põld», N. Raba, 1970 (metall)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Maal, Monumentaalmaal, Pannoo.

Mälestise tunnus

Dekoratiivne sepistatud pannoo on 1970. aastate modernismi stiilne näide, mis on kantud valmistamiseaegsest ajavaimust, kuid ilma ideoloogiliste viideteta. Tajutav rahvuslik motiiv. Mõjub veel tänapäevalgi värskena. Heas kooskõlas hoonetervikuga (A. Sildre, 2004)

Mälestise kirjeldus

Pannoo “Põld” valmis 1970. aastal. Teos kujutab viljapõldu, kus esiplaanil on rauast künnivaod ja nende kohal viljapead. Kunstnik Nora Raba (s. 1938) tahtis kujutada sümboolselt maad igikestva leivaandjana, mistõttu on vagusid kujutatud tugevast materjalist: autori väljendusesid “raud kui ürgjõud”, “mustast maast tõuseb kuldne vili”. Pannoo “Põld”, nagu mitmed teisedki Raba teosed, valmis Olevimäel sepikojas (Uus tänav 31), kus teostamisel oli abiks Alo Rääk.
Teose on valminud originaalselt autoritehnikal: vaod raudplaadist tagant välja löödud, lehed ja viljapead peale keevitatud, viljapead kaetud pealesulatatud vasega booraksi abil. Tehnika lähtus juhusest, kus hõbe sulas ahjuroobile, millele oli booraksinire peale tilkunud. Sel viisil on tehtud ka teos “Kosmos” (1965, kadunud) ja kohe pärast seda valminud autori lemmiktöö “Kuu” (samuti kadunud). N. Raba väitel oli Raadiomajas ka tema pannoo “Rand” (1969), mis valmis samuti sarnasel tehnikal, kuid erinevates materjalides. (A. Sildre, 2004)

Materjal: raud.
Tehnika: kohrutatud, sepistatud.
Autor, valmistamise koht: Nora Raba, Eesti, Tallinn
Mõõtmed: 88 x 88 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): kahjustused ja defektid puuduvad.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Detailide ühendamiseks kasutatud keevitust, kaetud kaitselakiga. Eksponeeritav kujutava kunsti teosena ning ruumikujunduselemendina. Nagu mitmed teisedki Nora Raba teosed, on pannoo valminud Olevimäe sepikojas, kus oli abiks Alo Rääk. Pannoo kujutab kuldset viljapõldu, kus on esiplaanil künnivaod ja nende vahel viljapead. Teose juhtideeks on maa kui leivaandja igikestvus, mistõttu on vaod valmistatud tugevast materjalist – raud sümboliseerib ürgjõudu