Mälestise nimi Jädivere postijaama kelder
Ehitisregistri ehitis kelder (109017678)

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Postijaamakompleks, Kõrvalhoone, Kelder, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Kelder, Ehitusperioodid, 1711-1840.

19.sajandi alguse postijaama kompleksi kuuluv hoone.

Mälestise kirjeldus

Suhteliselt suur, ovaalne, poolmaapealne pealt ümarkaarne paekivivõlvidega kelder. Esikülg krohvitud. Katus laudadest ja mätastatud.

Ehitatud 19.s. alguses.
Postijaama Jädiveres mainitakse juba 1737. aastal. Praegust Jädivere postijaama peahoonet hakati ehitama 1921. aastal (sama tüüpprojekti järgi on ehitatud ka Ruunavere ja Sõtküla postijaam). Ehitus maksis Eestimaa Rüütelkonna kantselei andmetel 12 300 rubla. 1918. aastal oli Jädivere postijaama teenistuses 2 postipoissi, kirjutaja ja 5 hobust. Kompleksi kuulusid ka tall ja elamu, mis nüüdseks on hävinud. Kelder on kõrvalhoonetest ainsana säilinud. Bussiliikluse areng lõpetas postijaama tegevuse.