Mälestise nimi Vigala kirikuaia kabel
Ehitisregistri ehitis kabel (120551525)

Omanäoline barokkstiilist inspireeritud kabelihoone.

Mälestise kirjeldus

Barokses võtmes, kaheksatahulise põhiplaaniga, telkkatuse ja krohvitud fassaadiga paekivist kabel. Hoone paikneb kirikuaia põhjaosas värava läheduses, esifassaadiga kiriku poole. Avad paiknevad sümmeetriliselt, kahel pool peasissekäiku. Avatäited on puidust, dekoratiivliistudega kaunistatud. Esifassaadi keskmes on suur kahe poolega ukseava, millest kahel pool külgedel on kõrged aknaavad ja nende ees väikeseruudulised kahepoolsed aknad. Sümmeetrilise põhiplaaniga hoone kohal on barokses võtmes lainetav teravatipuline katus. Hoone küljed ja tagaosa on kaetud ühtlase krohvikattega.

Mälestise ajalugu

Kirikuaias paiknevate keskaegsete kiviristide põhjal võib järeldada, et pühakoda koos kirikuaiaga asus samal kohal juba 13. sajandi lõpus. Järgmine pühakoda valmis 15. sajandi viimasel veerandil. 18. sajandil püstitati kirikuaia põhjaossa kivikabel. Aastatel 1843-45 toimusid kirikus olulised ümber- ja juurdeehitustööd. Suuremaid töid tehti ka 1873. ja 1888. aastal. 19. sajandist pärineb tõenäoliselt ka kirikuaiast itta jääv kalmistu. Aastatel 1931-33 püstitati kiriku lääneküljele arhitekt Alar Kotli (1904-1963) projekti järgi uus torn-mälestusehitis vabadussõjas langenutele. Kirikuaeda ümbritseb väravapostidega paekivimüür, mille täpne rajamise aeg pole teada, kuid tõenäoliselt on see rajatud 19. sajandil. Kirikukihelkonna ajalooline nimetus on Kirchspiel Fickel in Wiek.

kaitsevööndi ulatus on 50m laiune ala mälestise perimeetrist.