Mälestise nimi Vigala kirikuaia piirdemüür

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Rajatis, Piire, Ehitiste liigid, Rajatis, Piire, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Kirikuaia piirde tüüpiline näide.

Mälestise kirjeldus

Umbes 400 m pikkune paekividest laotud ja tsemendiga kaetud kirikuaia piirdemüür, mis koosneb erineva kõrgusega ja erinevas tehnikas laotud lõikudest. Müür piirab kirikuaia lääne- põhjakülge, osaliselt ka ida- ning lõunakülge. Müüri põhjaküljel on kaks väravat. Suurema kahepoolese värava postid on laotud silikaattellistest ning kaetud krohviga; postide vahel on kahe poolega sepisvärav. Viimasest idas on väiksem paekivist laotud postidega jalgvärav.

Mälestise ajalugu

Kirikuaias paiknevate keskaegsete kiviristide põhjal võib järeldada, et pühakoda koos kirikuaiaga asus samal kohal juba 13. sajandi lõpus. Järgmine pühakoda valmis 15. sajandi viimasel veerandil. 18. sajandil püstitati kirikuaia põhjaossa kivikabel. Aastatel 1843-45 toimusid kirikus olulised ümber- ja juurdeehitustööd. Suuremaid töid tehti ka 1873. ja 1888. aastal. 19. sajandist pärineb tõenäoliselt ka kirikuaiast itta jääv kalmistu. Aastatel 1931-33 püstitati kiriku lääneküljele arhitekt Alar Kotli (1904-1963) projekti järgi uus torn-mälestusehitis vabadussõjas langenutele. Kirikuaeda ümbritseb väravapostidega paekivimüür, mille täpne rajamise aeg pole teada, kuid tõenäoliselt on see rajatud 19. sajandil. Kirikukihelkonna ajalooline nimetus on Kirchspiel Fickel in Wiek.

Kaitsevöönd on ala, mis ulatub 50m mälestise perimeetrist.