Mälestise nimi Päärdu mõisa peahoone
Ehitisregistri ehitis Päärdu mõisahoone (109018323)

Esindusfunktsioonideks kavandatud härrastemaja.

Mälestise kirjeldus

2-korruseline kõrge kelpkatusega kivihoone on ajastule iseloomuliku varaklassitsistliku üldkompositsiooniga. Mõned detailid baroksed. Esifassaadi liigendavad kitsad otsrisaliidid, voluutfrontooniga keskrisaliidi ees oli rõdu, tagakülg on liigendamata. Mõõduka dekoori kujundasid I korruse krohvrusteering, kitsa friisiga katusekarniis, risaliitidel joonia kapiteeliga pilastrid, voluutfrontoonil omanike vappidega ehisväli. Võlvitud allkorrus on keskkoridorisüsteemis. Avar vestibüül markeerib selle kohal paikneva saali piirjooni. 1930 a. ehitati saal ja muid esinduskorruse ruume kooli vajadusteks ümber. Säilinud on varaklassitsistlikud trepivõred, baroksete sepishingede ja lukusiltidega uksed.

Mälestise ajalugu

Arvatakse, et Päärdu on rajatud juba 15. sajandil. Esmased kirjalikud teated mõisa kohta pärinevad aga 1520. a.
17. sajandil oli mõisaomanikuks perekond Taubid. Järgneval sajandil kuulus mõis Rennenkamffidele. Viimaseks Päärdu mõisahärraks oli eestlane Bruno Stein, kellele mõis võõrandati 1919. a.
Kool hakkas mõisahoones tööle 1924. aastal ning tegutses siin 1972. aastani. Peale seda läksid park ja mõisahoone Vigala kolhoosi valdusse. Majas oli vahepeal ka raamatukogu 1993. aastast on mõis eravalduses.
Hilisbarokne Päärdu mõisahoone ehitati 1790. aastal G.G. v. Rennenkampfi ajal.
1905. aasta sündmuste käigus jäi Päärdu mõisahoone ühe vähese mõisana ümbruskonnas põletamata. Põhjuseks oli siinjuures asjaolu, et majja plaaniti paigutada kool.

Mälestiste ühine kaitsevöönd on nähtav Maa-ameti kaardirakenduses: Kultuurimälestised.

Meedia

Päärdu mõisa projekteerib Lauri Laisaar. Toob lähemal ajal projekti kooskõlastada. Omanik tahab alustada eelnevate lammutustöödega objektil. Inf. J. Vali.