Mälestise nimi Vana-Vigala mõisa väravapostid

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Rajatis, Värav, Ehitiste liigid, Rajatis, Piire, Värav, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Klassikalises võtmes kujundatud esinduslik mõisa peavärav härrastemajani viiva sissesõidutee alguses. Kuulub suurejoonelisse pargiansambli koosseisu.

Kirjeldus

Sissesõitu mõisa esiväljakule tähistavad kaks klassitsistliku graniitobeliski, mille püramidaalne lihtsale sokliosale toetuv vormikeel haakub Palmse ja Kose-Uuemõisa peaväravate kujundusega. (Juhan Maiste, 1996)

Ajalugu

Püstitatud 1867. aastal peahoonet ümbritseva pargiosa läänepiirile sissesõidutee algusesse. Samasugused väravapostid on paiknenud ka mõisa juhatava allee alguses. (Juhan Maiste, 1996)

Kaitsevööndi moodustab 50 meetri laiune maa-ala mälestise väliskontuurist.