Mälestise nimi Vana-Vigala mõisa viinavabrik

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Tootmishoone, Viinavabrik, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Vabrikuhoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mõisa majandushoonete kompleksi kuuluva ait-kuivati näide.

Mälestise kirjeldus

Mõisasüdamest mõnevõrra eemal Teenusele viiva tee ääres paikneb piklik kõrge viilkatuse 2-korruseline krohvitud kivihoone, mille katuseharjal on kõrge telliskividest korsten. Hoone lihtsat esifassaadi liigendab avade rütmiline paigutus. Esimese korruse akna- ja ukseavad on kaetud tellistest laotud kaarsillustega. Viimastega kohakuti paiknevad teise korruse seinapinnas pisemad aknaavad. Hoone otsafassaadid on sümmeetrilised. Kaarsillustega akna- ja ukseavad paiknevad esimese korruse ulatuses ka hoone põhjapoolsel otsafassaadil, mille kohal viiluväljal on suur ümarkaarse sillusega ava. Hoone lõunapoolsel otsafassaadil on väiksemad aknaavad vaid viiluväljal ning viilu keskel vitsiga varustatud suurem kaarsillusega ukseava. Ainsa dekoorielemendina kaunistab hoone külgfassaadidel räästaaluseid profileeritud karniis. Krohvikihi alt on näha algne söekrohv.

Ka mõisa viinavabrikuna tuntud hoone on 19. sajandil keskel ehitatud mõisa ait-kuivati.

Kaitsevööndi moodustab 50 meetri laiune maa-ala mälestise väliskontuurist.