Mälestise nimi Vana-Vigala mõisa kalmistu piirdemüür

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Rajatis, Piire väravaga, Ehitiste liigid, Rajatis, Piire, Piire väravaga, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mälestise tunnus

Suguvõsa pärusmõisa juurde kuuluva pargiansambli servas paikneva perekonnakalmistu 19. sajandi algusest pärinev piirdemüür koos esindusliku klassitsistlikus stiilis dekoratiivse metallväravaga.

Mälestise kirjeldus

Kalmistut eraldab pargimaastikust madal piirdemüür, milles on esinduslik kahe sümmeetrilise silmusornamendiga dekoreeritud metallist väravapostiga kahetiivaline sepisvärav. Väravaposte ühendavad madala piirdemüüriga poolkaarjad kiirtena hargnevad sepiskaunistused.

Mälestise ajalugu

1793. aastal rajatud Uexküllide perekonnakalmistu, mille kabel koos piirdemüüri ja sepisväravaga pärinevad 19. sajandi algusest. Kalmistule on maetud Berend Johann von Uexküll, kes oli Eestimaa maanõunik ja aastatel 1806-1809 Eestimaa rüütelkonna peamees.

Kaitsevööndi moodustab 50 meetri laiune maa-ala mälestise väliskontuurist.