Mälestise nimi Vana-Vigala mõisa kalmistu kabel

Omanäoline tuudorstiilist inspireeritud kabelihoone

Mälestise kirjeldus

Ruudukujulise põhiplaaniga kabel on tellisehitis (tagasein on laotud paest). Hoone vundament ja esifassaadil tugevalt eenduvad nurgaplokid on graniidist. Lame-teravkaarse ukseportaali eeskujuks on inglise hilisgootikas kasutatud tuudorkaar.

Mälestise ajalugu

19. Sajandi alguses rajati inglise stiilis kujundatud parki piirdeaiaga eraldatud perekonnakalmistu koos kabeli ja sepisväravatega. Kalmistule on maetud Berend Johann von Uexküll, kes oli Eestimaa maanõunik ja 1806-1809. aastatel Eestimaa rüütelkonna peamees.
Kabel valmis ilmselt 1850ndatel aastatel, samal ajal koos peahoone esise väljaku vasakusse äärde ehitatud kahekorruselise tuudorstiili järgiva kontorihoonega. Keskse kellatorniga kontorihoone ehitati 70ndatel tundmatuseni ümber.

Kaitsevööndi moodustab 50 meetri laiune maa-ala mälestise väliskontuurist.