Mälestise nimi Haapsalu linnakindlustused

Inspektor: Haapsalu Linnavalitsuse peaspetsialist, Tõnis Padu

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Militaarkompleks, Linnakindlustus, Ehitiste liigid, Kindlustus, Linnakindlustus, Ehitusperioodid, Enne 1520.

Keskaegse linnakindlustuse ilmekas näide.

Mälestise kirjeldus

Fotode alla on lisatud Haapsalu linnamüüri asendit linnaplaanil selgitav joonis ja Saksa värava säilinud osade joonised.1965.a. leitud müürisäilmed olid 1-2m paksused ja säilinud 1,5m kõrguselt. Avastati ka kunagise väravatorni (Linda ja Wiedemanni t. ristmikul) jäänus (8,5m laiune plaanis nelinurkne torn). V. Raami arvates võis müür olla kuni 6m kõrgune, 1,7-2,2m paksune ja moodustas umbes 1,4km pikkuse ringi.(pass, 1986)1996. aasta sügisel paljastusid veetrassi ehitustööde käigus Linda ja Rüütli (nõuk ajal Wiedemanni) tn ristmiku merepoolses servas linnamüüri Saksa värava müürid. Arheoloogilist järelevalvet tegi ja aruande koostas arheoloog A. Pärn.

Mälestise ajalugu

Linnamüür rajati tõenäoliselt pärast linna põlemist 1383.a. Arvatavalt purustati müür Liivi sõjas (1558-1583). 17.s. lõpul pole müürisäilmeid enam linnaplaanil märgitud.
1965.a. keskel veetorustiku rajamisel satuti müürisäilmetele Wiedemanni t. all. )pass, 1986)

Arh. mälestise pass, J. Kaljundi, 1986.