Mälestise nimi Haapsalu raekoda
Ehitisregistri ehitis muuseum (105000494)

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Haldushoone, Raekoda, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mälestise tunnus

Väikelinna 18. saj ehitatud hilisbarokse raekoja silmapaistev näide. Hoone on mänginud olulist rolli Haapsalu ajaloolise kesklinna linnaruumi kujunemisel.

Mälestise kirjeldus

Hoone on lihtsa nelinurkse plaaniga ühekorruseline, võlvitud keldriga paekiviehitis, mida katab kõrge poolkelpadega punane kivikatus. Sümmeetrilist peafassaadi ilmestab keskteljel asuv barokne portaal ja selle kohal olev kolmnurkfrontoon. Frontooni ülaosas asub polükroomne Haapsalu vapp. Hoonel on segmentkaarse silluse ja tiheda ruudujaotusega aknad. Ümberehituste käigus on raekoda kaotanud oma algse anfilaadse ruumide planeeringu. Algupärasena on säilinud raearhiivi võlvitud ruum koos rokokoostiilis sepisuksega.

Mälestise ajalugu

Raekoda valmis 1775. a, hoone on ehitatud tollase turuplatsi idaserva ning mängis olulist osa Haapsalu ajaloolise keskväljaku ruumi kujundamisel. Pärast pargi rajamist raekoja esisele alale 1860-70 aastatel on hoone mõju väljaku üldilmele vähenenud. 1940datel anti raekoja hoone kasutada koduloomuuseumile. Siseruumid ehitati muuseumi tarbeks ringi ja hoone fassaadid restaureeriti 1977. a (arh E.-J. Sedman, ajal E. Kangilaski). Pööningukorrus ehitati ringi muuseumi fondiholidla tarbeks 2008. a (ins A. Danil)

Mälestis asub Haapsalu vanalinna muinsuskaitsealal, eraldi kaitsevööndit ei ole määratud.