Mälestise nimi Haapsalu Jaani kirik
Ehitisregistri ehitis kirik (105000490)

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kirik, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, 1841-1917, 1521-1710.

Eesti vanema kirikuarhitektuuri traditsioone järgiv sakraalhoone.

Mälestise kirjeldus

Ühelööviline võlvimata pikihoone, massiivse torniga N-küljel ja käärkamber O-s. Hoonet katab tõstetud räästaga S-kivikatus, lihtne räästakarniis, teravkaarportaal ja -aknad. Torni ülaosa kroonib kõrge gooti telkkiiver ja kaunistavad teravkaarsed petikaknad. Sisustuses väärivad tähelepanu Saaremaa dolomiidist renessanssaltar, barokk-kantsel, kroonlühtrid, hauaplaadid ja kaks tornikella. (EA)

Mälestise ajalugu

Esmamainimine 1524 Nikolai kirikuna. Arvat. ümber ehitatud keskaegsest aidast, orienteeritud seetõttu erandlikult N-S suunaliselt. Esimesed andmed tornist S.Waxelbergi jooniselt 1683. Ümberehitust või suuremat remonti tähistab aastaarv 1690 tuulelipul. Praeguse ilme omandas 1858, mil püstitati ka massiivne torn. (EA)

Asub Haapsalu vanalinna muinsuskaitsealal, eraldi kaitsevööndit ei ole määratud.

- Jaani kiriku altariskulptuur läheb Tallinna restaureerimisele (Lääne Elu 28.03.2013)