Mälestise nimi Haapsalu kuursaal
Ehitisregistri ehitis Kuursaal (105001855)

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Meelelahutushoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

19. saj lõpu kuurordikultuurile iseloomuliku hoonetüübi hea näide. Haapsalu kuursaal on Eesti kuurortlinnades olevatest kuursaalidest ainsana säilinud algupärasena.

Mälestise kirjeldus

Algse projekti kohaselt koosnes hoone kesksest, läbi kahe korruse ulatusvast saalist ja kummaski hoone otsas olevast katusealusest terrassist. Katuse viiluväljad, katuseuukide ja sissepääsude kolmnurkfrontoonid, sambad ja balustraadid on rikkalikult kaunistatud saelõiketehnikas puitpitsiga. Puitpitsiga oli kaunistatud ka hoone katusehari. Hiljem ehitati idapoolses otsas asuv terrass kinni restorani köögi tarbeks. Kuursaali keskne ruum - saal - on basiilikale omaselt sambaridadega jaotatud kolmeks lööviks. Saali keskmine osa on külgosadest laiem ja kõrgem ning selle ülaosas asuvad aknad annavad ruumile eriliselt avara ja valgusküllase ilme.

Mälestise ajalugu

Haapsalu Tagalahe rannale alustati jalutustee rajamist 1858. a. 1897. a tellis Haapsalu kaunistamise selts arh R. Knüpferilt kuursaali projekti. Puitpitsiga ohtralt kaunistatud hoone ehitati rannapromenaadi veerde nii, et ta oli kolmest küljest ümbritsetud merega, kuursaal valmis 19. saj viimastel aastatel ning oli kasutusel kuni 1970dateni, viimastel kasutusaastatel olid kuursaali avarad aknad kinni kaetud ja saali kasutati kinona. Kuursaal restaureeriti 1990datel ja on kasutusel suvekohvikuna.

Asub Haapsalu vanalinna muinsuskaitsealal, reg nr 27013.