Mälestise nimi Haapsalu raudteejaama tööliste elamu 1
Ehitisregistri ehitis 5 korteriga elamu (105003327)

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Raudteekompleks, Elamu, Ehitiste liigid, Elamu, Korterelamu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Aastail 1904 - 1907 rajatud Haapsalu raudteejaama hooneteansambel on 20. sajandi alguse puitarhitektuuri väljapaistev näide. Raudteetööliste elamu on sellesse hooneteansamblisse kuuluv hoone

Mälestise kirjeldus

Lihtsa ristkülikukujulise põhiplaaniga puithoone toetub tahutud esipinnaga graniitplokkidest vundamendile. Hoonet katab suhteliselt madalakaldeline, tsementkividest kattega poolkelpkatus. Katusest ulatub välja 5 korstent, algsed korstnapitsid on asendatud silikaattellistest laotud, lihtsustatud ilmega pitsidega. Algselt on katuseharja kohal olnud metalltarinditele toetuv puitplankudest kitsas käigutee, millest tänaseni on säilinud vaid metalltarindid. Fassaadid on kaetud profileeritud laudadest voodriga. Trapetsikujuliste viiluotste laudist liigendavad vahvärgi ilmeliselt seinapinnast reljeefselt eenduvad kandekonstruktsiooni postid ja toed. Akende alune fassaadikolmandik on kaetud vertikaallaudisega. Esifassaadi ilmestavad saelõiketehnikas kujundatud kaldtugedega varikatused. Aknaid-uksi ümbritsevad dekoratiivsed piirdelauad ja karniisid on hävinud. Elamu SO poolses otsas asub puidust välistrepp pääsuks pööningule

Mälestise ajalugu

Haapsalu raudteejaama hooneteansambel jaguneb kaheks grupiks: jaamahoone koos sellest SO suunas asuva nelja raudteetööliste elamu, abihoonete ja ambulatooriumiga ning neist piki raudteed edasi u 300 m SO suunas asuvad kaks meistrielamut, veetorn ja veduridepoo. Kogu hooneteansambel on kavandatud-ehitatud ajavahemikul 1904 -1907. Vaadeldav hoone on tänini kasutuses elamuna. Jaama poolne, eraldi sissepääsuga korter kuulus kunagi jaamaülemale, ülejäänud väiksematesse korteritesse pääseb esifassaadil olevate uste kaudu

Haapsalu raudteejaama kaitsealuste objektide ümber on moodustatud ühine kaitsevöönd.