Mälestise nimi Haapsalu raudteejaama tööliste elamu 4
Ehitisregistri ehitis Elamu (105003346)

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Raudteekompleks, Elamu, Ehitiste liigid, Elamu, Korterelamu, Sakraalhoone, Palvela, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Aastail 1904 - 1907 rajatud Haapsalu raudteejaama hooneteansambel on 20. sajandi alguse puitarhitektuuri väljapaistev näide. Raudteetööliste elamu on sellesse hooneteansamblisse kuuluv hoone

Mälestise kirjeldus

Lihtsa ristkülikukujulise põhiplaaniga puithoone toetub tahutud esipinnaga graniitplokkidest vundamendile. Hoonet katab suhteliselt madalakaldeline, tsementkividest kattega poolkelpkatus. Analoogiliselt teistele raudteetööliste elamutele on olnud sellegi elamu katuseharjal viis kortsnapiipu, kirikuks ümberehituse käigus on neist ümberehitatud kujul järele jäänud vaid kaks. Fassaadid on kaetud profileeritud laudadest voodriga. Trapetsikujuliste viiluotste laudist liigendavad vahvärgi ilmeliselt seinapinnast reljeefselt eenduvad kandekonstruktsiooni postid ja kaldtoed. Ainsana neljast raudteetööliste elamust on sellel majal säilinud viiluotste ja külgfassaadide räästaaluseid kaunistav vertikaalne, ümaraotsalise lõpetusega laudis. Akende alune fassaadikolmandik on kaetud vertikaallaudisega. Aknaid-uksi ümbritsevad dekoratiivsed piirdelauad ja karniisid. Elamu SO poolses otsas on asunud puidust välistrepp pääsuks pööningule (hävinud).

Mälestise ajalugu

Raudteejaama tööliste elamu on ehitatud 1905. a, samaaegselt teiste Haapsalu jaama hoonetega. 1995. a omandas halvas seisukorras oleva hoone Haapsalu vabakogudus. Pärast ümberehitustöid ja remonti võeti endine raudteetööliste elamu 2002. a kasutusele vabakoguduse kirikuna.

Haapsalu raudteejaama kaitsealuste objektide ümber on moodustatud ühine kaitsevöönd.