Mälestise nimi Haapsalu raudteejaama kaubaladu platvormiga
Ehitisregistri ehitis Kaubaladu platvormiga (120605168)

Inspektor: Haapsalu Linnavalitsuse peaspetsialist, Tõnis Padu

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Raudteekompleks, Kõrvalhoone, Ladu, Rajatis, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Ladu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Aastail 1904 - 1907 rajatud Haapsalu raudteejaama hooneteansambel on 20. sajandi alguse puitarhitektuuri väljapaistev näide. Raudteejaama kaubaladu on oluline ehitis selles ansamblis

Mälestise kirjeldus

Piklik, ühekorruseline hoone on ehitatud graniitkivist laotud u 1 m kõrgusele vundamendile - raudtee platvormile. Algselt oli tegu avatud katusealusega, mille loodepoolne osa hiljem kinni ehitati. Hoone fassaad meenutab vahvärk ehitisi, seinapinna horisontaalset täitelaudist liigendavad toekad kandepostid ja pärlineid toetavad kaldtoed. Analoogiliselt teistele raudteejaama hoonetel on sellelgi hoonel kasutatud ajastule omast puitdekoori

Mälestise ajalugu

Jaamahoonest paarsada meetrit kagupool asuv kaubaladu (algselt postidele toetuva katusealusega kaubaplatvorm) valmis u 1905. a koos teiste hooneteansamblisse kuuluvate ehitistega. Katusealuse loodepoolne osa ehitati kinni hiljem

Haapsalu raudteejaama kaitsealuste objektide ümber on moodustatud ühine kaitsevöönd.