Mälestise nimi Haapsalu raudteejaama veetorn

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Raudteekompleks, Kõrvalhoone, Veetorn, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Veetorn, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Algupärasena säilinud, auruvedurite ajastusse kuuluv ehitis. Auruvedurite teenindamiseks vajalikud veetornid asusid raudteeliini ääres umbkaudu 40 km vahega

Kirjeldus

Kaheksakandiline torn toetub klombitud graniitkivist soklile. Torni esimese, u 10 m kõrguse korruse kandev välissein on ehitatud tellistest ning väljast puhtalt vuugitud. Kiviosa lõpetab ligi 1,5 m paksune, krohvitud ja valgendatud talum. Talumi plaadile toetub puidust seintega paagiruum, mida katab püramiidjas plekk-kattega katus. Katuse tipus olevad tuulutusavad on kujundatud dekoratiivse kaheksakandilise tornikesena. Veetorni puitosas asub 60 m2 terasest veemahuti. 1927. a ehitati torni S-küljele ristkülikukujuline juurdeehitus puurkaevu tarbeks. Juurdeehituse viilkatuse harja kohal on telferitala, telferiga oli võimalik katuseava kaudu välja tõsta puurkaevu süvaveepump. Torni arhitektuursed detailid on kujundatud analoogseina teistele Haapsalu jaamahoonete detailidele.

Ajalugu

Veetorn on rajatud samaaegselt teiste raudteejaama ehitistega ajavahemikul 1904 - 1905. Algselt varustati veetorni veega Haapsalust u 5 km S asuvast Mägari järvest. Selleks oli ehitatud järvekaldale veehaare ja aurujõul töötav pumbajaam, pumbajaama põllukividest laotud seinad ja sirge veetrassi kohale kujundatud lehisealleeon säilinud tänaseni. 1927. a ehitati torni juurde puurkaev ning loobuti järvevee kasutamisest. Veduritele anti vett hüdrandi kaudu, mis asub veetornist mõnikümmend meetrit NW.

Haapsalu raudteejaama veetorn asub raudteejaama hooneteansambli ühises kaitsevööndis